Вторник, 21/05/2024, 09:58:27
Welcome Гост
Home

Sign Up

Log In

RSS

Nokia представи първия си нетбук

Финландският разработчик Nokia официално стъпи на пазара на персонални компютри, представяйки първия си нетбук. Устройството поддържа клетъчни мрежи от трето поколение, както и WiFi, става ясно от прес релийз на сайта на Nokia. Booklet 3G е снабден с процесор Intel Atom, 10 инчов дисплей и има също модул за позициониране. Той е обвит в алуминиев корпус, а тежестта му е около 1.25 кг. Батерията му издържа 12 часа без презареждане. Вграденият в нетбука A-GPS модул е интегриран с услугата Ovi Maps. Освен това устройството поддържа и други популярни услуги на Nokia, като Music Store и Ovi Sync. Booklet 3G работи с операционната система Windows. Повече информация за спецификациите, както и цената на компютъра ще бъдат съобщени на изложението Nokia World 2009 през септември.

Category: НАУКА И ТЕХНИКА | Views: 732 | Date: 26/08/2009 | Rating: 0.0/0 | Comments (0)

10 много грешни технологични прогнози

Някои неща, които днес са очевидни и много логични, изглежда не са били такива преди време. Ето и някой прогнози в технологичната област направени през годините, които са се оказали изключително погрешни:

iPod ще умре до следващата година

В интервю за Daily Telegraph през февруари 2005 г., Сър Алън Майкъл Шугър, основателят на Amstrad, казва: "Следващата Коледа iPod-ът ще бъде мъртъв, финиширал, приключен, капут." Случайно по това време Amstrad и Apple водят битка на пазара на персонални компютри. Що се отнася до iPod, през октомври Apple постави рекорд по продажби на продукта извън празничния период около новогодишните празници. Компанията продаде повече от 11 млн. iPod-а, което представляваше 8-процентен скок, а приходите нараснаха с 3% на годишна база за тримесечието.

YouTube няма да стигне далеч

"Просто няма толкова много видео клипчета, ... Виж цялата статия»

Category: НАУКА И ТЕХНИКА | Views: 621 | Date: 15/08/2009 | Rating: 0.0/0 | Comments (0)

"Епъл" - най-иновативна компания и тази година

И тази година "Епъл" са на първо място сред най-иновативните компании в света, класирани от "Бизнесуийк" (Businessweek.com). В челната десятка пет компании са от САЩ и две от Япония, информира Laptop.bg. Спрямо миналата година промени в топ 3 няма - "Епъл" са следвани от "Гугъл" и "Тойота". "Майкрософт" пък се изкачват една позиция нагоре, заемайки мястото на "Дженерал Илектрик", които бързо се отдалечават до 17-тата позиция. "Сони" пада с пет места и тази година стига до номер 14. Като основен аргумент за първото място на "Епъл" (Apple.com) се посочват иновативните продукти във всички сфери - Unibody лаптопи, iPhone телефони и Mp3 плеърите като Shuffle или iPod Touch. В същото време изненадващо се появи информация, че Стив Джобс е бил забелязан в офисите на компанията. През януари той обяви, че физическите му проблеми са срещнали усложнения и ще се наложи да се лекува до ... Виж цялата статия»

Category: НАУКА И ТЕХНИКА | Views: 622 | Date: 11/08/2009 | Rating: 0.0/0 | Comments (0)

"Епъл" слага "черна кутия" в хардуера?

Датчици в устройствата на "Епъл" ще могат да откриват автоматично повреди. Компанията патентова технология, която ще събира информация за начина, по който потребителите ползват своите устройства, и по чия вина хардуерът е излязъл от строя. Датчиците ще измерват температурни изменения, вибрации, влажност и други параметри. Информацията ще се записва в чип, разположен вътре в устройството, пише AppleInsider.com. Предназначението на системата ще наподобява това на прословутите "черни кутии", монтирани в самолетите. Специалистите в сервизния център ще могат да прочитат данните и да определят защо, например, даден iPod е отказал да работи - поради немарливост от страна на потребителя или по вина на компанията.Ако "Епъл" в действителност въведе подобна система, компанията ще си спести значителни средства от ремонти и обвинения за дефекти в продуктите.

Category: НАУКА И ТЕХНИКА | Views: 626 | Date: 11/08/2009 | Rating: 0.0/0 | Comments (0)


"Ламборгини" признаха за хибрид

Няколко седмици преди салона във Франкфурт, където евентуално ще бъде представен "Ревентън роудстър", "Ламборгини" потвърди слуховете около излизането на хибрид в гамата им. Президентът на марката Щефан Винкелман призна пред немския вестник Automobilewoche, че техен автомобил с хибриднo задвижване ще се появи на бял свят през 2015 г.
От "Ферари" обаче ще избързат със своя хибрид, като неговата премиера е планирана за края на годината по време на изложението в Лос Анджелис. Така прекият конкурент на "Ламборгини" ще има голяма преднина в тази област. Винкелман допълни, че техният хибриден модел ще работи на принципа на сходната система, която познаваме вече от "Тойота Приус". Електрическият мотор ще бъде способен да функционира изцяло сам при ниска скорост, например в града, докато двигателят с вътрешно горене ще се включва, когато скоростта нарасне. Никаква еволюция към 100% е ... Виж цялата статия»

Category: НАУКА И ТЕХНИКА | Views: 604 | Date: 10/08/2009 | Rating: 0.0/0 | Comments (0)

Новият "Интел Атом" готов до два месеца

Безспорно най-използваната процесорна линия от производителите на нетбук системи ще бъде обновена. Това се очаква да стане факт през септември, обявихаот "Интел" на конференцията Intel Developer Forum. След изключително успешните N270 и N280 се очаква на пазара да стъпи новият модел с име Atom N450. Той вероятно няма да е двуядрен, но ще бъде много по-бърз в изчислителните и графичните задачи, като ще бъде намалена и консумацията му на ток (~ 7W TDP), което означава, че батериите на машините, които ще работят с него ще издържат повече време с едно зареждане. Кодовото име на компонента е Pine Trail, а чипсетът ще е Tiger Point (NM 10). Повече информация ще има на 22-23 септември по време на следващият IDF в Сан Франциско.

Category: НАУКА И ТЕХНИКА | Views: 584 | Date: 10/08/2009 | Rating: 0.0/0 | Comments (0)

"Гугъл" пуска своята операционна система догодина

Интернет-гигантът "Гугъл" ще пусне на пазара операционната си система до средата на 2010 г. Системния софтуер Google Chrome OS първоначално ще може да се използва само с нискобюджетни ноутбуци, но по-късно ще бъде пригоден и за употреба на всички видове персонални компютри. Новият продукт е директна заявка за лидерската позиция на "Майкрософт" и неговата операционна система "Уиндоус". "Ключовите качества на Google Chrome OS са, че е бърза, опростена и сигурна", казват от "Гугъл". Операционната система, която ще бъде лицензирана като отворен код, е естественото продължение на уеб браузъра Chrome.За "Майкрософт" новината идва месеци преди да пусне финалната версия на Windows 7. Според специалистите от "Гугъл" операционните системи, които потребителите използват в момента, са били създадени в ерата преди интернет, а новият продукт на "Гугъл" е опит да се преосмисли какво т ... Виж цялата статия»

Category: НАУКА И ТЕХНИКА | Views: 559 | Date: 10/08/2009 | Rating: 0.0/0 | Comments (0)

Нов браузър от "Майкрософт"? Скоро...

През август се очаква да излезе бета версия на браузъра Gazelle от "Майкрософт". Софтуерната компания планира да представи новия си продукт по време на международния симпозиум Usenix Security Symposium в Монреал. Gazelle ще има нова архитектура и принципи на работа, според източници от "Майкрософт Рисърч". Потребителите ще получат възможности, които липсват в сегашните браузъри. Напълно нова ще бъде и системата за сигурност на Gazelle. Браузърът ще работи по коренно различен начин и с операционната система. Gazelle не е по-нататъшно развитие на линията Internet Explorer, а съвършено нов продукт. Нито един измежду актуалните сега браузъри Intenet Explorer 8, Mozilla Firefox 3 или Opera 9 не притежава всеобхватна система за защита на получаваното съдържание, посочват от "Майкрософт". Част от функциите за сигурност сега се изпълняват от операционната система и така защитата от уеб зап ... Виж цялата статия»

Category: НАУКА И ТЕХНИКА | Views: 585 | Date: 10/08/2009 | Rating: 0.0/0 | Comments (0)

Заради видеото IP трафикът стига до зетабайт ниво

Потреблението на широколентов интернет и глобалният IР трафик продължават да растат с бързи темпове. Това се дължи на разширеното използване на интерактивни медии и на резкия скок в употребата на видео съдържание чрез различни устройства, сочи ново проучване на Cisco. Глобалният IР трафик ще нарасне пет пъти до 2013 г., достигайки две трети от зетабайта или 667 екзабайта (зетабайтът е равен на трилион гигабайта), сочи прогнозата Cisco Visual Networking Index (VNI). Месечният трафик след четири години ще бъде около 56 екзабайта. В Азия и Тихоокеанския регион IP трафикът ще нарасне до 21 екзабайта на месец, а в Северна Америка обемът му ще достигне 13 екзабайта, изпреварвайки с малко Западна Европа, където прогнозата е за 12,5 екзабайта на месец. Близкият Изток и Африка ще реализират най-бърз растеж с комбиниран годишен темп на развитие от 51%, достигайки 1 екзабайт на ме ... Виж цялата статия»

Category: НАУКА И ТЕХНИКА | Views: 549 | Date: 10/08/2009 | Rating: 0.0/0 | Comments (0)

Нова алтернатива на твърдите дискове

Британската компания DataSlide разработи нов тип устройства за съхранение, които имат шанс да изместят класическите HDD и дори набиращите скорост SSD. Технологията Hard Rectangular Drives (HRD) използва милиони четящи глави, изготвени по литографски метод. Данните се четат и от двете страни на работната повърхност. На HRD се възлагат надежди да осигури четирикратно по-висока скорост в сравнение с традиционните твърди дискове. Благодарение на големия брой глави, информацията ще се чете паралелно от различни сектори, което ще увеличи драстично бързодействието. В същото време потреблението на енергия ще бъде два пъти по-малко, отколкото при SSD устройствата. Технологията на DataSlide е все още далеч от етапа на масово производство, но експертите са убедени в нейния потенциал за създаване на по-бързи и икономични устройства за съхранение.

Category: НАУКА И ТЕХНИКА | Views: 611 | Date: 10/08/2009 | Rating: 0.0/0 | Comments (0)

1 2 »
Section categories
НОВИНИ [37]
СПОРТ [38]
НАУКА И ТЕХНИКА [16]
Search
Log In
Calendar
«  Май 2024  »
НПВСЧПС
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Entries archive
Statistics

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребитили: 0
Site friends